PANETTONE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I WIÓRKAMI Z MIGDAŁÓW (robot THERMOMIX)
Składniki:
· 50 g
migdałów
· Polewa
czekoladowa do roztopienia (Delecta/Dr Oetker, najlepiej ciemna, deserowa)
· 500 g
mąki
· 100 g cukru
· 100 g cukru
· 150 g
miękkiego masła
· 150 g
mleka
· 25 g
świeżych drożdży
· 150 g
rodzynków + rum do namoczenia
· Aromat
pomarańczowy i cytrynowy
· 2 jaja
kurze
· 10 g
soli
· 100 g
skórki pomarańczowej
Rodzynki zalać rumem i
pozostawić do namoczenia na ok. 30-40 min. Do kielicha robotu Thermomix wsypać
migdały, posiekać na wiórki: 5-6 sekund / obr. poz. 5. Migdały można posiekać
również ręcznie, ostrym nożem. Przesypać posiekane migdały do innego naczynia.
Do kielicha robotu Thermomix włożyć drożdże, 100 g mleka, 150 g mąki, 10 g cukru, wyrobić na
zaczyn: 1 min. / obr. kłosek. Pozostawić w kielichu do wyrośnięcia na 30 min.
Do kielicha, gdzie urósł zaczyn dodać pozostałe składniki, zaczynając od
bardziej płynnych, z wyjątkiem rodzynków i skórki pomarańczowej, dodać do smaku
startą na drobne wiórki skórkę z cytryny. Wyrobić na spoiste ciasto: 4 min. /
obr. poz. Kłosek. Dodać rodzynki wraz z rumem i skórkę pomarańczową, po czym dobrze
wymieszać z wyrobionym ciastem: 50-60 sekund / obr. poz. 1-2, wsteczne! Ciasto wymieszane z bakaliami
przełożyć do wysmarowanej lekko masłem formy do Panettone i pozostawić do
wyrośnięcia, tj. aż dojdzie do brzegów foremki, ew. 1 cm poniżej brzegów
foremki. Nagrzać piekarnik do 180 st., włożyć ciasto na ok. 45-60 min. (w
zależności od piekarnika!). Jeśli ciasto zbyt szybko piecze się z wierzchu,
przykryć je folią aluminiową, aby się nie spaliło. Od czasu do czasu sprawdzać
patyczkiem lub widelcem o bardzo długich ostrzach, czy ciasto jest upieczone,
czyli suche w środku. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku
aż do wystygnięcia. Można wyjąć je z piekarnika parę minut wcześniej, aby
jeszcze lekko ciepłe pokryć czekoladą. Polewę czekoladową roztopić w garnku
gorącej wody według przepisu na opakowaniu. Roztopioną polewę nałożyć na jeszcze
lekko ciepłą babkę Panettone, aby uniknąć zbyt szybkiego zastygnięcia, po czym
szybko posypać wcześniej przygotowanymi wiórkami z migdałów. Babkę Panettone pokrytą
polewą z czekolady i wiórkami z migdałów pozostawić do zastygnięcia polewy.
Gorąco polecam tę nieco ambitniejszą, uszlachetnioną powłoką czekoladową i „śnieżkiem”
z migdałów wersję włoskiej babki Panettone, jest naprawdę smaczna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz