CALZONE Z ENDYWIĄ, MOZZARELLĄ I JAJKIEM (robot THERMOMIX)
Wpis ten umieszczam w związku z wizytą w restauracji BENNY PIZZA, przy via Dante Alighieri 17 w San Donato
Milanese, gdzie byłem 24 maja 2024 r. Spróbowałem tam po raz pierwszy calzone, czyli włoski pieróg o kształcie półksiężyca, wykonany z ciasta na pizzę. Jako wypełnienia użyto endywii, kaparów oraz sera mozzarella. Postanowiłem upamiętnić tę wizytę przez zamieszczenie przepisu na ów cymes
kuchni włoskiej poniżej:
Jakich składników potrzebujemy, by sporządzić calzone z endywią, kaparami i mozzarellą?
· 220 g ciepłej wody
· 1 łyżeczkę cukru
· 20 g świeżych drożdży
· 400 g mąki: orkiszowej lub pszennej
· 50 g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
· 1 łyżeczkę soli
· 300 g mozzarelli
· 250 g endywii
· 100 g kaparów
· bazylię do smaku
· 4 jajka
Jak wyrabiamy ciasto?
W kielichu robotu Thermomix wymieszaj 220 g ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 20 g świeżych drożdży: czas 20 sekund, obroty pozycja 2.
Następnie dodaj 400 g mąki, 30 g oliwy/oleju, 1 łyżeczkę soli i ostatecznie wyrób ciasto:
czas 2 minuty, obroty pozycja Interwał.
Ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ścierką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Jak sporządzamy nadzienie?
Rozdrobnij 300 g mozzarelli i przełóż do osobnego naczynia. Następnie rozdrobnij 250 g endywii, zmieszanej z 20 g oliwy/oleju oraz szczyptą soli: czas 2-3 sekund, obroty pozycja 5. Wymieszaj endywię, mozzarellę, 100 g kaparów oraz
bazylię.
Jak tworzymy calzone?
Wyrobione i wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuj na stolnicy posypanej
mąką na placek o średnicy 26 cm. Brzegi
placka zwilż wodą. Na środek każdego placka nałóż 1/4 nadzienia z endywii, kaparów i mozzarelli, po czym pośrodku zrób dołek. Wbij jajko w dołek i zlep brzegi placka. Aby dobrze się skleiły uformuj falbankę zawijając brzegi placka do góry.
Jak pieczemy?
Surowe calzone przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200˚C przez około 20-25 minut.
Zdj. wg: https://www.chiarapassion.com/2013/10/calzone-con-scarole-e-swiss-cheese.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz